edroga.pl - portal drogowy

Poniedziałek
21 Maj
2012
Wielkość czcionki
  • Powiększ czcionkę
  • Standardowa wielkość czcionki
  • Zmniejsz czcionkę
Forum Forum drogowe Dyskusja ogólna destrukt bitumiczny - pytanie

destrukt bitumiczny - pytanie

Moderatorzy: moderator, redakcja

destrukt bitumiczny - pytanie

Postautor: piotrek22 » 03 maja 2011 23:44

witam wszystkich, trafiłem na Państwa forum, ponieważ mam pewne pytania co do destruktu bitumicznego. Na moim osiedlu miejski zarząd dróg utwardza drogi w ten sposób. Wiem, że ostatnio ta metoda recyklingu asfaltu robi się popularna. Słyszałem natomiast, że taki sfrezowany asfalt może posiadać w składzie np smołę, która jest rakotwórcza. Czy taki destrukt jest w jakiś sposób badany pod tym kątem? Czy do asfaltu nie dodawano innych szkodliwych składników, np azbestu? Nie posiadam dużej wiedzy na ten temat i mam nadzieję, że pomogą mi Państwo znaleźć odpowiedzi na te pytania. Pozdrawiam Piotr
piotrek22
Gość

Re: destrukt bitumiczny - pytanie

Postautor: drogowiec112 » 04 maja 2011 11:51

Witam
destrukt asfaltowy nie jest bardziej rakotwórczy niż asfalt nowo położony - może zawierać smołę, ale nie musi. To tak jak z azbestem w eternicie - rakotwórczy ale ponad 50 % dachów jest nim nadal pokrytych. Dużo większe zagrożenie może stwarzać powtórne wbudowanie smoły asfaltowej jako sładnika MMA - uwalniają się wtedy benzpoireny aromatyczne (chyba, czytałem o tym dość dawno, a pamięć mam dobrą ale krótką) i one są na pewno rakotwórcze.

Pozdrawiam
drogowiec112
Gość

Postautor: piotrek22 » 04 maja 2011 22:10

dzięki za odpowiedź, strasznie się z tego kurzy bo jeździ tu ciężki sprzęt i zastanawia mnie czy ktoś to badał, ale wydaje mi się, że skoro odpowiada za to zarząd dróg i transportu to powinno byc w jakims stopniu kontrolowane.
piotrek22
Gość

Postautor: rrr » 05 maja 2011 07:56

Niefachowo dodam, że destrukt zawierający smołę jest szkodliwy w przypadku przeróbki na ciepło, na zimno jest względnie bezpieczny.
rrr
Gość

Postautor: drogowiec112 » 05 maja 2011 14:31

No ale pylenie jest właściwością każdej nawierzchni, również asfaltowej i betonowej. A jedyną znaną i skuteczną metodą jest jedynie polewanie wodą. W sumie gorszym problemem są rury wodociągowe azbestowo - cementowe i woda z nich - o tym nikt nie mówi ale jest to większy problem niż drogi z destruktu.
drogowiec112
Gość

Postautor: piotrek22 » 05 maja 2011 18:59

wiem, że część rur ma w składzie azbest, no ale nic na to nie poradzimy :) A czy w destrukcie występuje azbest czy tylko smoła?
piotrek22
Gość

Postautor: mamoń » 05 maja 2011 21:20

jeżeli jest to destrukt z nawierzchni starej której lepiszczem była smoła to jest on niebezpieczny bez względu na to czy na zimno czy na ciepło warto dodać ze nawierzchnia potrafi latem rozgrzać się do temp ponad 50 stopni C co powoduje uwalnianie do atmosfery związków ze smoły. przykładem może być wysypka na nogach jezeli ktoś szedł z pielgrzymką latem po nawierzchniach smołowych.
co do stosowania destruktu to popularność jest oznaką dziadostwa ponieważ droga jezeli jest publiczna ma podlegać parametrom rozporządzenia dz.u.nr 43 z 99r a droga z destruktu takich parametrów nie spełnia co więcej jej nawierzchnia jest nie dość że przyjmowana z kapelusza to jeszcze stosowanie destruktu nie odpowiada żadnym normą jezeli chodzi o warstwy ścieralne nie mówiąc o wiążacych i podbudowach.
nie sztuką jest napisać normy i prawo sztuką jest je przestrzegać
mamoń
Gość

Postautor: Gość » 27 wrz 2011 18:27

Stosowanie destruktu jest jak najbardziej zasadne i jest oznaką świadomości rownież ekologicznej.
Gość
Gość

Postautor: grego » 29 wrz 2011 13:15

DESTRUKTU NA OSIEDLOWYCH DROGACH NIKT NIE BADAŁ NA 97%, poza tym jeżeli zawiera on jako spoiwo smołę to jest on szkodliwy dla środowiska, w wysokich temperaturach jest to parowanie, natomiast poza tym jest on wymywany, przedostaje się do gruntu i wód powierzchniowych (dlatego jego używanie jest od wielu lat zabronione). Niestety laboratoryjne sprawdzenie składu lepiszcza nie jest badaniem powszechnym i się go w zasadzie nie wykonuje. Co jak mówią znawcy przedmiotu jest poważnym zaniedbaniem. Destrukt smołowy może być wykorzystany jeżeli się go wbuduje w technologii "na zimno" ale nie znając szczegółów technologi na pewno trzeba powiedzieć że musi on być zgranulowany (mieć odpowiednie uziarnienie a nie prosto z pod frezarki jak to się u nas robi.
grego
Gość

Wróć do Dyskusja ogólna