Moderatorzy: moderator, redakcja
silvox pisze:Ja popieram oświetlony pojazd w dzień - tylko dlaczego nasze prawo jest w tym względzie dziwne ?? Dlaczego rower(nomen omen równoprawny użytkownik ruchu) nie musi być oświetlony ?? I jeżdżą takie widma po drogach, gdzie TIRy walą 100 km/h ...
Niedawno w ostatniej chwili zauważyłem idiotę na rowerze, w czarnym ubraniu, w lesie przy lekkiej mgle - oczywiście bez żadnej lampki ! !
Anty_bike pisze:Z tego co wiem, to celem wprowadzenia tego obowiązku jazdy na światłach była eliminacja pieszych i rowerzystów z dróg. Po statystykach widać, że się to bardzo bardzo udało, gdyż drastycznie wzrosła liczba ofiar śmiertelnych wśród pieszych i rowerzystów, z czego się cieszę, bo oni tylko blokowali ruch.
Tom01 pisze:[...]
Czytając opinie w różnych mediach koronnym argumentem jest: "Lepiej widać" samochód ze światłami. Jednocześnie ci sami ludzie nie szczędzą krytyki w stosunku do kierowców którzy jada bez świateł i stanowią wg nich zagrożenie bo są niewidoczni. Oczywiście, że są "niewidoczni" bo nie mają wyróżnika którego spodziewa się kierowca z naprzeciwka. Przy czym, nie ten bez świateł stwarza zagrożenie, tylko ten co jest "zaprogramowany" na światła.
[...]
Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości