edroga.pl - portal drogowy

Poniedziałek
21 Maj
2012
Wielkość czcionki
  • Powiększ czcionkę
  • Standardowa wielkość czcionki
  • Zmniejsz czcionkę
Forum Forum drogowe Dyskusja ogólna Światła w dzień

Światła w dzień

Moderatorzy: moderator, redakcja

Światła w dzień

Postautor: Gość » 21 maja 2010 00:47

Witam wszystkich! Chciałbym zadać tu obecnym forumowiczom pytanie co myślą na temat obowiązku stosowania w dzień świateł bez względu na warunki atmosferyczne i wpływie w/w regulacji na bezpieczeństwo ruchu drogowego. Niedawno pojawił się bowiem pomysł zniesienia w/w wymogu w okresie wiosna-lato. Z tego co wiem, w Austrii już 2 lata temu taki wymóg został zniesiony.
Osobiście zaliczam się do przeciwników zapalania świateł w dzień przy dobrej widoczności. Z zawodu jestem elektrykiem i tematyką inżynierii ruchu interesuję się prywatnie, stąd trafiłem na to forum.
Osobiście, przeraża mnie stan oświetlenia samochodów w Polsce: spalone żarówki, zmatowiałe klosze, światła tak ustawione, że świecą prosto w oczy i policja, która na to nie reaguje (o czym wiele razy naocznie się przekonałem). Już kilka razy w nocy mało co nie miałem "bliższej przyjemności" z "motorem". Osobiście jeździ mi się teraz w dzień raczej gorzej niż lepiej jak przed 2007 rokiem. Jeżdżę też w miarę często na zachód Europy, tam nie ma takiego przepisu i mało kto świeci, lepiej mi się tam jeździ. Szczególnie w miastach uważam w/w przepis za bezsensowny, stanie w korku pomijając. Z tego co się orientuję w/w regulacja nie spowodowała poprawy w zakresie BRD. W sieci znalazłem też stronę "Association of Drivers Against Daytime Running Lights". Sama strona jest dla mnie w większości przekonywująca, fakt faktem, że sympatyzują tam ze stronami typu "łowcy UFO".
Zadaję pytanie na tym forum, bo tutaj zapewne znajdę wyważone odpowiedzi. Gdy temat świateł pojawia się na stronach typu interia.pl czy onet.pl, to w komentarzach można przebierać w wypowiedziach "z grubej rury" fanatycznych zwolenników obu stron. Nie wiele w tym merytorycznej dyskusji.
Z góry dzięki za wasze opinie!
Gość
Gość

Re: Światła w dzień

Postautor: Premesso » 19 cze 2011 19:15

Ja jestem całym sercem za tym przepisem. Moim zdaniem samochody z włączonymi światłami są dużo bardziej widoczne np. w lesie lub wyjeżdżając z lasu. :) Prosiłeś o opinie to masz....
Słaby
Premesso
Zarejestrowany użytkownik

Postautor: dawid » 20 cze 2011 10:50

Ja uważam że to słuszne rozwiązanie żeby jeździć na światłach cały dzień nie który mówią ze większe spalanie jest :) śmieszne jest to...
dawid
Gość

Postautor: Tomalsz » 20 cze 2011 17:01

Ja też jak najbardziej popieram, tym bardziej jak teraz widzę jaka jest różnica, jak ktoś jedzie bez świateł w lesie, w dodatku w pochmurną pogodę. Samochody z włączonymi światłami widać z dużo większej odległości
Tomalsz

Postautor: Tramwek » 27 lip 2011 14:49

Nawet w słoneczny dzień samochód z włączonymi światłami jest lepiej widoczny niż bez.
Zużycie paliwa nie rośnie i na pewno tego nie odczuwa się w kieszeni.
Tramwek

Postautor: silvox » 29 lip 2011 05:53

Ja popieram oświetlony pojazd w dzień - tylko dlaczego nasze prawo jest w tym względzie dziwne ?? Dlaczego rower(nomen omen równoprawny użytkownik ruchu) nie musi być oświetlony ?? I jeżdżą takie widma po drogach, gdzie TIRy walą 100 km/h ...
Niedawno w ostatniej chwili zauważyłem idiotę na rowerze, w czarnym ubraniu, w lesie przy lekkiej mgle - oczywiście bez żadnej lampki ! !
Awatar użytkownika
silvox

Postautor: Anty_bike » 27 gru 2011 16:11

silvox pisze:Ja popieram oświetlony pojazd w dzień - tylko dlaczego nasze prawo jest w tym względzie dziwne ?? Dlaczego rower(nomen omen równoprawny użytkownik ruchu) nie musi być oświetlony ?? I jeżdżą takie widma po drogach, gdzie TIRy walą 100 km/h ...
Niedawno w ostatniej chwili zauważyłem idiotę na rowerze, w czarnym ubraniu, w lesie przy lekkiej mgle - oczywiście bez żadnej lampki ! !

Z tego co wiem, to celem wprowadzenia tego obowiązku jazdy na światłach była eliminacja pieszych i rowerzystów z dróg. Po statystykach widać, że się to bardzo bardzo udało, gdyż drastycznie wzrosła liczba ofiar śmiertelnych wśród pieszych i rowerzystów, z czego się cieszę, bo oni tylko blokowali ruch.
Anty_bike
Gość

Postautor: mamoń » 28 gru 2011 11:25

a ja proponuję wizytę u okulisty dla tych co nie widzą samochodów bez świateł :D od świtu do zmierzchu , jako ze polacy nie są pionierami w motoryzacji ale jak widać po przepisach udają fachowców lepszych od niemców :D
mamoń
Gość

Postautor: Tom01 » 04 lut 2012 14:25

Anty_bike pisze:Z tego co wiem, to celem wprowadzenia tego obowiązku jazdy na światłach była eliminacja pieszych i rowerzystów z dróg. Po statystykach widać, że się to bardzo bardzo udało, gdyż drastycznie wzrosła liczba ofiar śmiertelnych wśród pieszych i rowerzystów, z czego się cieszę, bo oni tylko blokowali ruch.

He, he... dobre.

A na poważnie, głosy tych Państwa, którzy zauważają słabszą widoczność rowerzystów, czy innych samochodów bez zapalonych świateł, jest jednym z dowodów na istnienie niebezpiecznego zaburzenia postrzegania. Oczy i mózg "programuje" się na oczekiwanie świateł.

Czytając opinie w różnych mediach koronnym argumentem jest: "Lepiej widać" samochód ze światłami. Jednocześnie ci sami ludzie nie szczędzą krytyki w stosunku do kierowców którzy jada bez świateł i stanowią wg nich zagrożenie bo są niewidoczni. Oczywiście, że są "niewidoczni" bo nie mają wyróżnika którego spodziewa się kierowca z naprzeciwka. Przy czym, nie ten bez świateł stwarza zagrożenie, tylko ten co jest "zaprogramowany" na światła.

Efekt spodziewania się świateł jest bardzo niekorzystnym zjawiskiem, gdyż wszystko co świateł nie ma, jest narażone na nie dostrzeżenie. W warunkach dobrej widoczności nie ma żadnej potrzeby zwiększania widoczności czegokolwiek. Wszystko jest oświetlone światłem słonecznym i jest widoczne podobnie. Nie powinno się, bez poważnej przyczyny, sztucznie tworzyć dużej różnicy w jaskrawości obiektów w polu widzenia kierowcy. To są elementy odwracające uwagę, a więc niekorzystne. Wyróżniać się na drodze powinny wyłącznie obiekty które z racji swojej specyfiki powinny być wcześniej zauważone, jak na przykład jednoślady, pojazdy uprzywilejowane. Wyróżnianie samochodów, które i tak są w dobrych warunkach widoczne w wielu kilometrów jest niepotrzebne. W 95% krajach świata podobnego nakazu nie ma a niektóre kraje zajęły zdecydowanie negatywne stanowisko z uwagi na ogólne zmniejszenie bezpieczeństwa drogowego, jakie taki nakaz powoduje.
Tom01
Gość

Postautor: zzz » 07 lut 2012 14:03

Tom01 pisze:[...]
Czytając opinie w różnych mediach koronnym argumentem jest: "Lepiej widać" samochód ze światłami. Jednocześnie ci sami ludzie nie szczędzą krytyki w stosunku do kierowców którzy jada bez świateł i stanowią wg nich zagrożenie bo są niewidoczni. Oczywiście, że są "niewidoczni" bo nie mają wyróżnika którego spodziewa się kierowca z naprzeciwka. Przy czym, nie ten bez świateł stwarza zagrożenie, tylko ten co jest "zaprogramowany" na światła.
[...]

To jakaś teoria wysnuta z palca - idac tym tropem to nie zobaczysz nigdy tego czego dotad nie widzialeś i nie spodziewałeś się zobaczyć.

A tak bardziej poważnie
Słoneczny dzień nie oznacza wcale że z każdego kierunku jest dobra widocznośc : np jak nadjeżdza pojazd od strony swiecacego w twarz słońca - wówczas wyglada jak czarny punkt i bardzo żle widoczny, zaręczam że światła bardzo wówczas pomagaja.
zzz
Gość

Następna

Wróć do Dyskusja ogólna