Projektowanie, Wykonawstwo, Finansowanie, Zarządzanie, Utrzymanie
Moderatorzy: moderator, redakcja
autor: kamilton » 03 cze 2011 08:23
Witam! Mam nadzieję, że dobrze trafiłem. W lutym miałem wypadek samochodowy w skutek czego mój samochód został doszczętnie zniszczony. Ten że wypadek wydarzył się na autostradzie A4 na jej remontowanym odcinku. Zastosowane tam były bariery betonowe typu New Jersey, z tym że początek tej bariery nie został rozpoczęty ukośnym fragmentem wychodzącym z podłoża jezdni. Tutaj moje pytanie: czy ona została poprawnie zamontowana? Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
kamilton
- Zarejestrowany użytkownik
-
autor: Meloman » 08 cze 2011 08:36
W przepisach obowiązujących (przepisy techniczno-budowlane zawarte w rozporządzeniach) nie precyzują ściśle sposobu zakończenia bariery.
Niemniej uznając stan wiedzy technicznej to brak skosu na zakończeniu bariery jest błędem (chyba, że bariera zakończona została poduszką zderzeniową lub terminalem).
-
Meloman
- Gość
-
autor: kamilton » 14 cze 2011 12:22
Na początku tej bariery był zastosowany element taki sam jakie są wewnątrz. A przed barierą były ustawione pachołki U-21
-
kamilton
- Zarejestrowany użytkownik
-
autor: mar-duk » 23 lis 2011 08:44
Czyli najpierw skasowałeś U-21 a później wpadłeś na U-14b i szukasz głupiego który zapłaci za rozwalony samochód. Trzeba było stosować się do wprowadzonej organizacji ruchu to byś nie miał teraz problemu. Nie ma konieczności stosowania skośnych barier przed prostokątnymi.
-
mar-duk
- Gość
-
autor: Gość » 25 lis 2011 09:15
Od 1.01.2010 jest obowiazek stawiania na drogach barier posiadających znak budowlany. Spytaj czy zarzadzajacy drogą może przedstawić Ci dokumenty potwierdzający posiadanie takiego znaku budowlanego ( "B" lub "CE"). Wynika to z normy PN-EN 1317 oraz zwiazanych z jej wprowadzaniem przepisów. Tak bym proponował zacząć ( myślę, że powinien sie tym zająć prawnik znający choć trochę te problematykę).
-
Gość
- Gość
-
autor: Gość » 29 lis 2011 10:18
No i co ? Mieli znak budowlany. Jeżeli policja zatrzyma kierowcę bez prawa jazdy to zostanie ukarany bez żadnych dodatkowych wykroczeń. Tak samo jest z barierami. Jeśli chcesz o tym porozmawiać podaj kontakt.
-
Gość
- Gość
-
Wróć do Drogi i mosty