edroga.pl - portal drogowy

Poniedziałek
21 Maj
2012
Wielkość czcionki
  • Powiększ czcionkę
  • Standardowa wielkość czcionki
  • Zmniejsz czcionkę
Forum Forum drogowe Drogi i mosty Plamy na warstwie ścieralnej

Plamy na warstwie ścieralnej

Projektowanie, Wykonawstwo, Finansowanie, Zarządzanie, Utrzymanie

Moderatorzy: moderator, redakcja

Plamy na warstwie ścieralnej

Postautor: BZ » 28 cze 2010 15:37

Witam,
Ostatnio przytrafiła mi się nieciekawa sytuacja. Otóż na mojej warstwie ścieralnej, po rozłożeniu przez rozkładarkę pokazały się plamy (wybicia asfaltu). Środek pod rozkładarką jest przebiutumowany (tak na oko), a brzegi są bardziej porowate.
Ktoś wie co może być tego przyczyną?
BZ
Gość

Re: Plamy na warstwie ścieralnej

Postautor: gość » 15 wrz 2010 20:24

Wg mnie prawdopodobne przyczyny:
* awaria WMB
* rozsegregowanie się mma podczas transportu
* zbyt duża temp. mieszanki - spłynięcie asfaltu
gość
Gość

Postautor: pp » 16 wrz 2010 16:03

Odsyłam do poradnika: "Technologia warstw asfaltowych" autorstwa Krzysztofa Błażejowskiego i Stanisława Styka... wiele ciekawych rzeczy można sie z niego dowiedzieć, m.in. jest tam właśnie odpowiedź na Twoje pytanie... Pozdrawiam serdecznie ;]
pp
Gość

Powitanie

Postautor: Gość » 16 wrz 2010 19:51

Witam. Na forum edroga.pl jestem juz od pewnego czasu. Nadeszla chwila mojej rejestracji, wiec wypada przywitac sie.Tematyka forum jest tylko jednym z moich wielu zainteresowan. Troche juz w tym siedze, wiec mam nadzieje ze moja wiedza okaze sie przydatna.
Pozdrawiam, geonereigma
Gość
Gość

Postautor: dr » 17 wrz 2010 15:30

Kruszywo dozowane do mieszanki mogło być "mokre" np. nocny deszcz kilka godzin przed wytworzeniem mieszanki.
dr
Gość

Postautor: maniek » 02 lut 2011 19:39

jezeli to sma to moze byc wina wiatopu lub innego dodatku zalznie od recepty/jezeli wychodzily za stolem i byly miekkie te miejsca to na 99 procent to byloby to
maniek
Gość

Postautor: praktyk » 11 paź 2011 08:34

Należy wykluczyć przyczyny po stronie masy. Gdyby wadliwa była masa to wyglądałaby niejednorodnie na całej szerokości. Wygląd warstwy jest spowodowany umieszczeniem napędu ślimaków po środku stołu (Vogele, Titan) i/lub brakiem poszerzenia ślimaków do szerokości warstwy (maksymalnej)
praktyk
Gość

Postautor: meine » 12 paź 2011 07:07

praktyk pisze:Należy wykluczyć przyczyny po stronie masy. Gdyby wadliwa była masa to wyglądałaby niejednorodnie na całej szerokości. Wygląd warstwy jest spowodowany umieszczeniem napędu ślimaków po środku stołu (Vogele, Titan) i/lub brakiem poszerzenia ślimaków do szerokości warstwy (maksymalnej)

Wg mnie nie można wykluczyć tej przyczyny. Być może awaria WMB i choćby przedozowanie asfaltu. Wygląda na niejednorodną tylko środkiem szerokości bo tam właśnie jest najwięcej przejść walca, zwłaszcza przy wykonywaniu 3-4 m szerokości... Najwięcej przejść walca powoduje największe wyciśnięcie asfaltu. Pzdr
meine
Zarejestrowany użytkownik

Postautor: praktyk » 13 paź 2011 16:42

Zgadzam się z powyższym, lecz wysięki lepiszcza powstają po przewałowaniu walcem pneumatycznym. Potwierdzone empirycznie ;)
praktyk
Gość

Następna

Wróć do Drogi i mosty