edroga.pl - portal drogowy

Poniedziałek
21 Maj
2012
Wielkość czcionki
  • Powiększ czcionkę
  • Standardowa wielkość czcionki
  • Zmniejsz czcionkę
Forum Forum drogowe Prawo Co mowi ten znak ?

Co mowi ten znak ?

Ustawy, Rozporządzenia, Komentarze, Interpretacje

Moderatorzy: moderator, redakcja

Co mowi ten znak ?

Postautor: Zip » 06 lut 2012 14:15

Witam.
Wczoraj dostałem mandat za postuj za znakiem ktory przedstawiam na poniższym zdjęciu. Moje pytanie brzmi : Czy dostałem go słusznie czy padłem ofiarą "szukania głupka" ?
Obrazek
Zip
Gość

Re: Co mowi ten znak ?

Postautor: Minos » 06 lut 2012 17:28

Jest to zestawienie znaku D-18 "parking" i tabliczki T-20 "tabliczka wskazująca długość odcinka jezdni na którym zakaz obowiązuje". Można więc wnioskować, że w tym zestawieniu była to informacja, że parking ciągnie się od znaku jeszcze 100m. A przynajmniej ja bym to tak odczytał.
Minos
Gość

Postautor: mamoń » 07 lut 2012 10:56

jeżeli dostałeś mandat to na pewno nie za ten znak poniewaz on niczego nie nakazuje lub zakazuje lecz informuje i za niego nie mozesz dostać mandatu
poza tym jest to złe oznakowanie bo do znaków informacyjnych nie stosuje się tabliczek od znaków ostrzegawczych na samym znaku D-18 a raczej pod nim na jego tle stosuje się wyróżnik o odległości do parkingu ale widać w polskim dziadostwie nie było kasy na nowy znak tylko na byle jaką tabliczkę która jest niezgodna z prawem
napisz co jest wpisane na samym mandacie za jakie wykroczenie
mamoń
Gość

Postautor: Zip » 07 lut 2012 14:02

"Popełnił pan wykroczenie polegające na : zakaz zatrzymywania sie"
Tak jest napisane na mandaciku.
Tez mi się wydaje ze poszczędzili pieniędzy na właściwy znak a teraz ludzie tacy jak ja mają problemy z interpretacja takiego "improwizowanego znaku".
Mam szanse żeby uniknąć kary ?
Zip
Gość

Postautor: zzz » 07 lut 2012 14:07

Moze zaparkowałeś na chodniku nie pozostawiając 1.5m wolnego miejsca i za to dostałeś mandat.
zzz
Gość

Postautor: Zip » 07 lut 2012 15:59

zzz pisze:Moze zaparkowałeś na chodniku nie pozostawiając 1.5m wolnego miejsca i za to dostałeś mandat.

Nie. Stałem na jezdni przy krawężniku, dalej niż 5 m od przejścia, nie stałem we wjeździe . Nie wiem co zrobiłem źle w sumie ; o
Zip
Gość

Postautor: mamoń » 08 lut 2012 00:36

Zip pisze:"Popełnił pan wykroczenie polegające na : zakaz zatrzymywania sie"
Tak jest napisane na mandaciku.
Tez mi się wydaje ze poszczędzili pieniędzy na właściwy znak a teraz ludzie tacy jak ja mają problemy z interpretacja takiego "improwizowanego znaku".
Mam szanse żeby uniknąć kary ?

co znaczy zakaz zatrzymywania?
w jaki sposób się zatrzymałeś i w którym miejscu za znakiem D-18 mówiącym o parkingu
zrób szkic jak wyglądało twoje zatrzymanie jedyne za co mogłeś dostać mandat to odległóść od skrzyzowania jest zakza chyba do 10m ale sam znak który stoi w oddali już musi stac od skrzyzowania dalej niż 10m więc nawet jak stałeś przed samym znakiem to stałeś zgodnie z prawem tak więc zostaje chodnik lub wcześniej mógł być znak zakaz zatrzymywania którego nie widac na zdjęciu a którego może odwołać widoczne na zdjęciu skrzyzowanie
mamoń
Gość

Postautor: Zip » 08 lut 2012 07:06

Nie . Stałem na jezdni , z dala od przejscia dla pieszych i innych tego typu.
Zip
Gość

Postautor: !E! » 08 lut 2012 08:27

Delikatnie mówiąc ktoś kto wlepił Ci mandat chyba nie zna przepisów...
!E!
Gość

Postautor: mamoń » 08 lut 2012 11:13

Zip pisze:Nie . Stałem na jezdni , z dala od przejscia dla pieszych i innych tego typu.

sprawdz czy wcześniej (czyli w tył od tego znaku parkingu) az do następnego oznakowanego skrzyzowania nie ma zakazu zatrzymywania jeżeli nie ma to jesteś frajer :D
pewnie bez problemu da się ten mandat cofnac każda decyzja urzędnika jest do cofnięcia i bez problemu możesz udowodnić swoja rację bo nawet jeżeli zmieniło się oznakowanie to musi ono być odnotowane jako znak zatwierdzony
mamoń
Gość

Następna

Wróć do Prawo