Ustawy, Rozporządzenia, Komentarze, Interpretacje
Moderatorzy: moderator, redakcja
autor: generalski » 10 cze 2011 20:57
Witam.
Mam pytanie.
Obecnie jestem na etapie uzyskiwania pozwolenia na Budowę domku jednorodzinnego.
Moja działka znajduję się przy drodze wewnętrznej prywatnej dla której mam służebność.
Droga prywatna dochodzi do drogi publicznej.
Wadą drogi prywatnej jest jej szerokość 4m.
Jednak jest to droga stara i w koło zabudowana. Sąsiedzi posiadają domy i ogrodzenia na podmurówce.
Ogólnie mówiąc jest ona od wielu lat użytkowana.
Jak zakupywałem działkę miała ona ostateczną decyzję o warunkach zabudowy z 2009roku i było wszystko ok. Droga wąska ale stara i w starej zabudowie i nikt się nie czepiał.
W trakcie zakupu został uchwalony miejscowy Plan.
W planie tym drogę prywatną poszerzono do 8 m. W wypisie zaznaczono jednak że jeśli jest to stara droga i istniejące ogrodzenia uniemożliwiają jej poszerzenie to dopuszcza się by była węższa.
Wiadomo Plan jest planem a na razie jest jak jest.
Pani z Urzędu z wydziału Infrastruktury by wydać mi opinię o dostępie do drogi publicznej domaga się Opinii Inżyniera Ruchu o tej wewnętrznej prywatnej drodze.
I tutaj moje zapytanie.
Czy to w ogóle jakikolwiek sens skoro ta droga od lat jest użytkowana?
Czy ona w ogóle może się tego domagać..
I co muszę dostarczyć do wydania tej opinii?
Mam druk ale nie za bardzo rozumiem czym jest załącznik numer 2.
-
generalski
- Gość
-
autor: Meloman » 12 cze 2011 19:58
Jeżeli jest aktualny MPZP, to stanowi on decyzję lokalizacyjną dla Twojej inwestycji.
Trzeba dokładnie przeczytać o:
- sposobie skomunikowania terenu, na którym jest Twoja nieruchomość;
- "drodze wewnętrznej".
Zapisy są tutaj obowiązujące.
Jeżeli "miła" Pani z urzędu będzie się upierała przy swoim, to poproś, aby wskazała to na piśmie z podaniem podstawy prawnej takiego działania.
-
Meloman
- Gość
-
autor: generalski » 12 cze 2011 23:10
A wiec tak.
Była wydana ostateczna decyzja o warunkach zabudowy i tam sposób komunikacji opisany był że dojazd do drogi publicznej poprzez działkę nr X dla której moja działka posiada służebność przejścia i przejazdu i wszystko było dobrze.
Obecnie jednak zaraz po zakupie mojej działki uchwalony został Miejscowy Plan Zagospodarowania i posiadam wypis z tego planu.
Wynika z niego że drogę prywatną w której mam służebność poszerzono z 4 do 8 m.
No w wypisie jest zapis.
Dla dróg KWD do 60 m szerokość ma być 5.5 m a powyżej 8 m. Po przecinku jest też zapis że dla istniejących już dróg wewnętrznych dopuszcza się by były one węższe w przypadku gdy istniejące ogrodzenia uniemożliwiają jej poszerzenie.
I to jest właśnie moja sytuacja.
A ta Pani cały czas czepia się szerokości tej drogi że 4 m to za mało no i opiera się o rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 w sprawie warunków technicznych jakimi powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie rozdz. 2 paragraf 14
-
generalski
- Gość
-
Wróć do Prawo