edroga.pl - portal drogowy

Poniedziałek
21 Maj
2012
Wielkość czcionki
  • Powiększ czcionkę
  • Standardowa wielkość czcionki
  • Zmniejsz czcionkę
Forum Forum drogowe Prawo postępowanie administracyje

postępowanie administracyje

Ustawy, Rozporządzenia, Komentarze, Interpretacje

Moderatorzy: moderator, redakcja

postępowanie administracyje

Postautor: seba » 07 cze 2011 20:38

witam
pytanie dotyczy postępowania administracyjnego tj.
wystapiłem jako pełnomocnik strony (inwestora) jednym wnioskiem do zarządu drogi o uzgodnienie projektu budowlanego zjazdu indywidalnego do budynku mieszkalnego (zezwolenia na lokal. zjazdu było uzyskane już wczesniej) zarazem prosząc o uzgodnienie ujętego w projekcie wejścia pieszego odsuniętego od zjazdu o kilka metrów
po czym zadząd drogi chce (wymaga) opłaty za dwa pełnomocnictwa, ponieważ ich zdaniem sprawa dotyczy zjazdu i wejścia pieszego tłumacząc mi, że to są dwie odrębne sprawy;
zarządca drogi rozbija sobie mój jeden wniosek na dwa odrębne (a nawet trzy ale o tym poniżej) i jeszcze chcą dodatkową opłatę skarbową
nie rozumiem tego a może sie mylę
wydaje mi sie, że nie mają prawa tego tak robić i brać dodatkowych opłat ja składam jeden wniosek a jak oni chcą to niech to sobie dzielą ale nie obciążają mnie opłatami
a i jeszcze jedna ciekawostka jak projektuję rury osłonowe na istniejacych mediach pod zjazdem to wydają w tym postępowaniu dodatkową dec. w trybie art. 39 ust. o dr. publ. jako urządzenie obce
czyli jeden wniosek i trzy odpowiedzi (zjazd, wejście piesze i rury osłonowe)!?
czy mieliście podobne problemy?
są może jakieś wykładnie w tym temacie
seba
Zarejestrowany użytkownik

Re: postępowanie administracyje

Postautor: Meloman » 08 cze 2011 08:27

Radzę poczytać Kodeks Postępowania Administracyjnego dotyczący zwłaszcza załatwiania spraw przez urzędy...
Meloman
Gość

Postautor: seba » 08 cze 2011 13:45

ja mam poczytać czy może urząd?
seba

Postautor: Meloman » 12 cze 2011 19:53

W KPA jest wiele przepisów, które można przytoczyć przy takim podejściu urzędu do sprawy.
Meloman
Gość

Postautor: ZbyszekL » 14 cze 2011 07:18

Witam
Urząd sie czepia bo sa procedury i oddzielne wzory wniosków na uzgodnienia poszczególnych elementów a szczególnie gdy wymaga to uzgodnienia w formie Decyzji administracyjnej. Czasem tez poszczególnymi elementami zajmuja się też tym inne wydziały w Zarządach dróg na co wydają oddzielne Decyzje (jak zreszta zaznaczyłeś w swoim wystąpieniu), a wówczas wydanie kazdej z nich wymaga oddzielnego postępowania. Od kazdej takiej decyzji może się odwołac strona postępowania.
Jeśli chcesz uniknac tych opłat to najprostszym chyba rozwiazaniem jest podpisanie wniosku przez Inwestora i wtedy brak opłat za pełnomocnictwa.
I oczywiście jak napisał MELOMAN warto poczytać Kodeks Postępowania Administracyjnego.
ZbyszekL

Postautor: Leo » 30 cze 2011 01:32

Zgodnie z KPA mogę złożyć wniosek na "papierze śniadaniowym" - formularze z urzędów powinny ułatwić załatwienie sprawy i nie mogą być obligatoryjne.
Jako strony postępowania nie interesuje mnie czy wydaje to jeden wydział czy pięć wydziałów. Decyzję wydaje urząd, do którego występuję. Oczywiście liczba załączników musi pasować.
Leo
Gość

Postautor: mamoń » 30 cze 2011 14:33

seba pisze:witam
pytanie dotyczy postępowania administracyjnego tj.
wystapiłem jako pełnomocnik strony (inwestora) jednym wnioskiem do zarządu drogi o uzgodnienie projektu budowlanego zjazdu indywidalnego do budynku mieszkalnego (zezwolenia na lokal. zjazdu było uzyskane już wczesniej) zarazem prosząc o uzgodnienie ujętego w projekcie wejścia pieszego odsuniętego od zjazdu o kilka metrów
po czym zadząd drogi chce (wymaga) opłaty za dwa pełnomocnictwa, ponieważ ich zdaniem sprawa dotyczy zjazdu i wejścia pieszego tłumacząc mi, że to są dwie odrębne sprawy;
zarządca drogi rozbija sobie mój jeden wniosek na dwa odrębne (a nawet trzy ale o tym poniżej) i jeszcze chcą dodatkową opłatę skarbową
nie rozumiem tego a może sie mylę
wydaje mi sie, że nie mają prawa tego tak robić i brać dodatkowych opłat ja składam jeden wniosek a jak oni chcą to niech to sobie dzielą ale nie obciążają mnie opłatami
a i jeszcze jedna ciekawostka jak projektuję rury osłonowe na istniejacych mediach pod zjazdem to wydają w tym postępowaniu dodatkową dec. w trybie art. 39 ust. o dr. publ. jako urządzenie obce
czyli jeden wniosek i trzy odpowiedzi (zjazd, wejście piesze i rury osłonowe)!?
czy mieliście podobne problemy?
są może jakieś wykładnie w tym temacie

1. nie ma nigdzie napisane w przepisach ze trzeba projekt budowlany techniczny czy jakikolwiek inny uzgadniać z zarządcą drogi owszem trzeba uzgadniać lokalizację zjazdu dojścia do posesji ale nie projekt ponieważ od tego jak ma zjazd wyglądać i z czego ma być zrobiony są warunki techniczne i to projektant odpowiada za zgodność tego co projektuje z warunkami technicznymi anie urzędnik
2. na etapie lokalizacji zjazdu czy dojścia do budynku którego w przepisach z tego co pamiętam nie trzeba uzgadniać zarządca drogi ma określić parametry zjazdu tak samo ja na etapie planu zagospodarowania dla poszczególnych działek tak więc kolorowe kostki na zjazdach jeżeli nie są zapisane w planie zagospodarowania (prawo miejscowe) nie mogą być narzucane inwestorowi
3. to że urząd rozbija twój wniosek na kilka to jest problem urzędu ty składasz w jednej sprawie pełnomocnictwo do całości tak więc życzenia urzędu to ich bezprawne działanie które jest na porządku dziennym w każdym urzędzie tak więc masz 2 wyjścia udawać ze nic się nie stało i jak baran wykonywać polecenia (niezgodne z prawem) urzędników i wtedy załatwisz wszystko w miarę szybko lub zaczniesz pokazywać im ze działają niezgodnie z prawem i wtedy będziesz miał duuuuże kłopoty:D
tylko pamiętaj ze udawanie z nic się nie stało wzmacnia pozycję urzędnika w przeświadczeniu że obywatelem można pomiatać a więc jego bezkarność
mamoń
Gość

Postautor: wa » 01 lip 2011 13:12

mozna walczyć i udowadniac swoje racje co bedzie trwało a i tak niekoniecznie się wywalczy. Widzę że wszyscy piszą ze jeśli urzednik coś sobie zażyczy to na pewno nie ma racji i nawet nikt się nie zastanawia czy tak faktyczne jest. Nie rozstrzygam ale uważam że prosciej i szybciej jest w tym wypadku rozbić wniosek niz tracić czas na niekoniecznie skuteczne (być może nawet nie macie racji) działanie.
wa
Gość

Postautor: rosman » 03 sty 2012 17:59

Pamiętajcie o jednym, że każdego urzędnika obowiązują przepisy KPA. Jak urzędnik jest bystry, to takiemu klientowi poprzez różnego rodzaju przedłużanie sprawy, może wydać decyzję nawet i po 4 miesiącach - a wiadomo że każdemu się spieszy. Głupie przesunięcie sprawy o konieczność przeprowadzenia oględzin, o rozprawie z udziałem wszystkich stron (tzn. 2) o możliwości składania wniosków i uwag (dodatkowe 14 dni) o wzywaniu do składania wyjaśnień i itd. nie mówiąc już że istnieje samo przedłużenie do 60 dni z uwagi na skomplikowany charakter sprawy.

----
PS. opłatę skarbową uiszcza się od pełnomocnictwa, a jak ma się oryginał pełnomocnictwa to urzędnik ma obowiązek zrobić jeżeli potrzebuje sam od oryginału ksero i o tym fakcie poświadczyć, a czy są z tego jakieś opłaty to już nie pamiętam.
rosman
Gość

Postautor: nowy » 17 sty 2012 09:30

mamoń pisze:
1. nie ma nigdzie napisane w przepisach ze trzeba projekt budowlany techniczny czy jakikolwiek inny uzgadniać z zarządcą drogi owszem trzeba uzgadniać lokalizację zjazdu dojścia do posesji ale nie projekt ponieważ od tego jak ma zjazd wyglądać i z czego ma być zrobiony są warunki techniczne i to projektant odpowiada za zgodność tego co projektuje z warunkami technicznymi anie urzędnik

USTAWA z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych
Art. 29
3. Zezwolenie na lokalizację zjazdu, o którym mowa w ust. 1, wydaje się na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 5. W zezwoleniu na lokalizację zjazdu określa się miejsce lokalizacji zjazdu i jego parametry techniczne, a w zezwoleniu na przebudowę zjazdu - jego parametry techniczne, a także zamieszcza się, w przypadku obu zezwoleń, pouczenie o obowiązku:
1) uzyskania przed rozpoczęciem prac budowlanych pozwolenia na budowę, a w przypadku przebudowy zjazdu dokonania zgłoszenia budowy albo wykonania robót budowlanych oraz uzyskania zezwolenia zarządcy drogi na prowadzenie robót w pasie drogowym;
2) uzgodnienia z zarządcą drogi, przed uzyskaniem pozwolenia na budowę, projektu budowlanego zjazdu.
nowy
Gość

Wróć do Prawo