Moderatorzy: moderator, redakcja
seba pisze:witam
pytanie dotyczy postępowania administracyjnego tj.
wystapiłem jako pełnomocnik strony (inwestora) jednym wnioskiem do zarządu drogi o uzgodnienie projektu budowlanego zjazdu indywidalnego do budynku mieszkalnego (zezwolenia na lokal. zjazdu było uzyskane już wczesniej) zarazem prosząc o uzgodnienie ujętego w projekcie wejścia pieszego odsuniętego od zjazdu o kilka metrów
po czym zadząd drogi chce (wymaga) opłaty za dwa pełnomocnictwa, ponieważ ich zdaniem sprawa dotyczy zjazdu i wejścia pieszego tłumacząc mi, że to są dwie odrębne sprawy;
zarządca drogi rozbija sobie mój jeden wniosek na dwa odrębne (a nawet trzy ale o tym poniżej) i jeszcze chcą dodatkową opłatę skarbową
nie rozumiem tego a może sie mylę
wydaje mi sie, że nie mają prawa tego tak robić i brać dodatkowych opłat ja składam jeden wniosek a jak oni chcą to niech to sobie dzielą ale nie obciążają mnie opłatami
a i jeszcze jedna ciekawostka jak projektuję rury osłonowe na istniejacych mediach pod zjazdem to wydają w tym postępowaniu dodatkową dec. w trybie art. 39 ust. o dr. publ. jako urządzenie obce
czyli jeden wniosek i trzy odpowiedzi (zjazd, wejście piesze i rury osłonowe)!?
czy mieliście podobne problemy?
są może jakieś wykładnie w tym temacie
mamoń pisze:
1. nie ma nigdzie napisane w przepisach ze trzeba projekt budowlany techniczny czy jakikolwiek inny uzgadniać z zarządcą drogi owszem trzeba uzgadniać lokalizację zjazdu dojścia do posesji ale nie projekt ponieważ od tego jak ma zjazd wyglądać i z czego ma być zrobiony są warunki techniczne i to projektant odpowiada za zgodność tego co projektuje z warunkami technicznymi anie urzędnik
Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości