edroga.pl - portal drogowy

Poniedziałek
21 Maj
2012
Wielkość czcionki
  • Powiększ czcionkę
  • Standardowa wielkość czcionki
  • Zmniejsz czcionkę
Forum Forum drogowe Prawo Specustawa - opinia RDLP

Specustawa - opinia RDLP

Ustawy, Rozporządzenia, Komentarze, Interpretacje

Moderatorzy: moderator, redakcja

Specustawa - opinia RDLP

Postautor: edittttt » 31 maja 2011 14:10

Witam!
Właśnie walczę z zaopiniowaniem projektu drogi w trybie specustawy przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych. W związku z projektem konieczne są 2 podziały działek leśnych.
Jakie macie doświadczenia w opiniowaniu przez RDLP?
Wg. mnie i takie mam przykłady, do RDLP występuję z wnioskiem, w którym mówię o jakie działki chodzi, jaką mają powierzchnię i ile z nich wydzielam. Dodatkowo dołączam projekt drogi.
W tym momencie RDLP powinno wystąpić do właściwego Nadleśnictwa celem uzgodnienia własnej opinii.
Tak powinno być i mam takie przykłady, a w moim konkretnym, urzędas pisze mi, że powinienem podać wartość taksacyjną lasu, wartość środowiskową - generalnie dane z ich map gospodarczych.
Proszę o upewnienie mnie, że moje rozumowanie jest właściwe.
edittttt
Gość

Re: Specustawa - opinia RDLP

Postautor: Meloman » 01 cze 2011 10:14

Specustawa nie opisuje dokładknie, jaki materiał skłądasz, aby uzyskać właściwe opinie. W konsekwencji, w tym przypadku Lasy Państwowe, mogą żądać praktycznie wszystkiego.
Specustawa wyłącza przpeisy o odlesieniu, więc być może część ich żądań można byłoby skrócić.
Pytanie podstawowe - po co są im potrzebne takiego dane?
Nadleśnictwa zwykle żądają, aby projekt przedstawiać na mapach leśnych, które zazwyczaj są przygotowywane w skali 1:10 000. Czytelność takiego rysunku jest znikoma.
Dodatkowo - żądają, aby na podstawie tych map wyliczać im zajętości terenu. Oczywiście w takim przyapdku nalezy posiłkować się mapą do celów projektowych.
Ot - kolejny przykład "barejalizacji"...
Meloman
Gość

Postautor: Rafał Czerwczak » 05 cze 2011 07:50

Według mnie maks tego co należy dołączyć do wniosku o opinię jest to mapa z proponowanym przebiegiem drogi, określenie zmian w dotychczasowej infrastrukturze zagospodarowania terenu i analiza powiązania z innymi drogami publicznymi. Opinia RDLP była wcześniej wymagana do wniosku o ustalenie lokalizacji drogi, a więc można uzasadnić, że opinia lasów powinna być wydawana w oparciu o materiały, które przedkładało się wraz z wnioskiem o wydanie decyzji lokalizacyjnej. Jeśli lasy piszą, że należałoby podać wartość taksacyjną lasu czy wartość środowiskową i od tego uzależniają wydanie opinii to spokojnie po przesłaniu lasom tego co napisałem wcześniej (oczywiście ze zwrotką) po trzydziestu dniach można potraktować jako pozytywne zaopiniowanie na skutek nie zajęcia stanowiska. Żądanie lasów nie ma podstawy w przepisach prawa, a że brak ich opinii skutkowałby brakiem możliwości uzyskania decyzji ZRIDowskiego, żądania takie można uznać, za uzależnianie wydania decyzji zridowskiej od wymagań nie wynikających z przepisów prawa.
Rafał Czerwczak
Gość

Postautor: Meloman » 08 cze 2011 08:32

Rafał Czerwczak pisze:Według mnie maks tego co należy dołączyć do wniosku o opinię jest to mapa z proponowanym przebiegiem drogi, określenie zmian w dotychczasowej infrastrukturze zagospodarowania terenu i analiza powiązania z innymi drogami publicznymi.

To o czym piszesz jest słuszne, ale takie wymaganie, tzn. jakie dokumenty należy przedłożyć do opinii są póki co w projekcie nowelizacji specustawy.
Więc, jak organ opiniujący zażąda np. niwelet, to nie ma przepisu, który by mu tego zabraniał. A zawsze może wskazać, że jest to mu niezbędne do wydania opinii...
Meloman
Gość

Postautor: z1 » 14 cze 2011 07:58

RDLP - ma wydać opinie. A opinia może być pozytywna lub negatywna i ma na to okreslony termin - jeśli tego nie zrobi w terminie to traktuje sie jakby była wydana.
Art. 11d [...]
2. Właściwy organ wydaje opinie, o których mowa w ust. 1 pkt 8, na wniosek właściwego zarządcy drogi, w terminie nie dłuższym niż 30 dni od dnia otrzymania wniosku o wydanie opinii. Niewydanie opinii w tym terminie traktuje się jako brak zastrzeżeń do wniosku.

Sprawa z lasami państwowymi jest taka że zgodnie ze Specustawa:
Art. 20b. 1. Lasy Państwowe, zarządzające nieruchomościami, o których mowa w art. 11f ust. 1 pkt 6, na podstawie ustawy z dnia 28 września 1991 r. o lasach (Dz. U. z 2005 r. Nr 45, poz. 435, z późn. zm.5)), są obowiązane do dokonania nieodpłatnie, z zastrzeżeniem ust. 3, wycinki drzew i krzewów oraz ich uprzątnięcia w terminie ustalonym w odrębnym porozumieniu między Lasami Państwowymi a właściwym zarządcą drogi.
2. Drewno pozyskane z wycinki drzew i krzewów, o której mowa w ust. 1, staje się nieodpłatnie własnością Lasów Państwowych.

wiec w projekcie wycinka zieleni powinna być rozróżniona na to co jast na terenie lasu i na to co poza nim ale na etapie uzyskiwania opini nie jest to konieczne.
z1
Gość

Wróć do Prawo