edroga.pl - portal drogowy

Poniedziałek
21 Maj
2012
Wielkość czcionki
  • Powiększ czcionkę
  • Standardowa wielkość czcionki
  • Zmniejsz czcionkę
Forum Forum drogowe Prawo zmiana zarządcy drogi

zmiana zarządcy drogi

Ustawy, Rozporządzenia, Komentarze, Interpretacje

Moderatorzy: moderator, redakcja

zmiana zarządcy drogi

Postautor: m-p » 25 sty 2012 11:36

Witam
Mój problem jest następujący:
Spółka otrzymała zezwolenie na zajęcie pasa drogowego w celu umieszczenia infrastruktury wodociągowo kanalizacyjnej od zarządcy dróg , na dość długi okres. W międzyczasie, zarządca dróg się zmienił, gdyż droga otrzymała status drogi innej klasy.
Czy w takiej sytuacji, zachodzi podstawa do uchylenia decyzji ostatecznej w oparciu o art. 155 k.p.a lub stwierdzenie jej wygaśnięcia w oparciu o art. 162 k.p.a. ze względu na bezprzedmiotowość?
Czy w takim wypadku nie przestaje istnieć przedmiot zezwolenia ?
m-p
Gość

Re: zmiana zarządcy drogi

Postautor: Zbig » 25 sty 2012 13:13

Zmienił się przeciez tylko zarządca więc dlaczego bezprzedmiotowość.
Czy ta sieć jest już wykonana czy dopiero będzie?
Jeżeli w decyzji nie ma uwagi np że Decyzja wygasa jeśli w przeciagu ..(okresu) nie został wybudowane.
Wówczas nalezałoby uzyskac decyzję u nowego zarządcy.
Zbig
Gość

Postautor: mamoń » 25 sty 2012 14:16

Wydaje mi się ze nie tyle bezprzedmiotowość bo jednak przedmiot decyzji istnieje co raczej wznowienie postepowania chocby dlatego ze droga ma inną kategorię i sam zjazd może mieć inne parametry lub może całkowicie nie być mozliwy do lokalizacji.
mamoń
Gość

Postautor: m-p » 30 sty 2012 15:20

Witam
Dopiero teraz mam czas odpowiedzieć.
Więc tak, sieć jest już wybudowana decyzja zezwalająca była z roku 2010.
Zatem, czy organ nie powinien zastosować art. 155 k.p.a., zgodnie z którym "Decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony"

Zmienił się bowiem zarządca drogi, a więc i inny podmiot pobiera opłatę.
Zatem, po wszczęciu takiego postępowania strona powinna chyba także wystąpić do nowego zarządcy o wydanie stosownego zezwolenia na zajęcie pasa pod sieć ?
m-p
Gość

Postautor: olga » 30 sty 2012 20:43

jeżeli chodzi o opłaty roczne
to stary zarządca drogi powinien stwierdzić wygaśnięcie decyzji oraz wystosować do nowego zarządcy pismo z informacją o takowym umieśczonym w pasie drogowym urządzeniu.
jednak wcześniej strona powinna wystąpić do nowego zarządcy o nową decyzję, żeby zachować ciąg opłat i okresu umieszczonego urządzenia.
takie moje zdanie.
olga
Gość

Postautor: LEO » 30 sty 2012 21:20

Wydaje mi się ze nie tyle bezprzedmiotowość bo jednak przedmiot decyzji istnieje co raczej wznowienie postepowania chocby dlatego ze droga ma inną kategorię i sam zjazd może mieć inne parametry lub może całkowicie nie być mozliwy do lokalizacji.

Nikt nie mówi o jeździe lecz o umieszczeniu sieci w pasie drogowym.

To, że droga ma inną kategorię nie znaczy, że umieszczenie infrastruktury a nawet zjazdu może mieć inne wymagania. Istotna jest klasa drogi oraz natężenie ruchu a nie kategoria.
LEO
Gość

Postautor: m-p » 31 sty 2012 08:42

trochę schodzimy z tematu. Zjazd to inna sprawa.
Mnie interesuje tylko, czy jeżeli nastąpiła zmiana zarządcy drogi, czy stanowi to podstawę do wznowienia postępowania.
Sieć wodociągowa już jest w pasie.
m-p
Gość

Postautor: Avery » 31 sty 2012 21:08

Rację ma "olga". Jeżli nastąpiła zmiana kategorii drogi to decyzja ostateczna wcześniejszego zarządcy musi ulec wygaśnięciu (po prostu zmiana okresu umieszczenia urządzenia) za zgodą stron a później właściciel urządzenia musi złozyż nowy wniosek u nowego zarządcy drogi.
Avery
Gość

Wróć do Prawo