edroga.pl - portal drogowy

Poniedziałek
21 Maj
2012
Wielkość czcionki
  • Powiększ czcionkę
  • Standardowa wielkość czcionki
  • Zmniejsz czcionkę
Forum Forum drogowe Nauka Badanie Marshalla

Badanie Marshalla

Badania, Ekspertyzy, Instytuty i uczelnie

Moderatorzy: moderator, redakcja

Badanie Marshalla

Postautor: studentos » 03 lip 2010 20:57

Witam,

Może będzie to banalne pytanie, ale trochę mam mętlik w głowie. Chodzi o badanie stabilności i odkształcenia próbek Marshalla. Zeszyt IBDiM, że próbki mają być badane po upływie 48h (do 10 dni?!), a nowa norma PN-EN 12697 mówi, że Badanie Marshalla należy przeprowadzić po upływie 4 do 32h. Jak to jest w końcu?
studentos
Gość

Re: Badanie Marshalla

Postautor: chemik487@wp.pl » 26 lis 2010 09:37

lepszym rozwiazqaniem jest badanie po kilku godzinach, gdyz oddaje to obraz rzeczywisty.
Jezdnia uzywana jest nieraz juz po 45 minutach. Zawsze wazniejsze jest to co mamy na jezdni.
Probki nie sa najwazniejsze.
studentos pisze:Witam,

Może będzie to banalne pytanie, ale trochę mam mętlik w głowie. Chodzi o badanie stabilności i odkształcenia próbek Marshalla. Zeszyt IBDiM, że próbki mają być badane po upływie 48h (do 10 dni?!), a nowa norma PN-EN 12697 mówi, że Badanie Marshalla należy przeprowadzić po upływie 4 do 32h. Jak to jest w końcu?
chemik487@wp.pl
Gość

Liczba uderzeń próbek Marshalla Marshalla- ruch ciężki

Postautor: swat3 » 12 kwie 2011 13:13

Witam

Mam pytanie dotyczące ubijania próbek marshalla na ruch ciężki KR 3-4 i 5-6. Otóż, w WT-2 2010 jest napisane iż należy ubijać próbki 2x75 uderzeń. Natomiast na jednym ze szkoleń( styczeń) spotkałem się z ubijaniem 2x50 a potem 2x25 (suma 75). Jednak norma PN-EN nic nie mówi że mamy ubijać w 2x50 i 2x25 uderzeń. Dlatego proszę Pana o pomoc w rozwiązaniu tej kwestii. Pytanie, w jaki sposób ubijamy próbki na ruch ciężki? Z góry dziękuję za odpowiedź.

z poważaniem

swat3
swat3
Zarejestrowany użytkownik

Postautor: Meloman » 13 kwie 2011 11:03

Wszystko jest opisane w badaniach typu...
Meloman
Gość

Postautor: MP » 26 lip 2011 14:25

No z tym ubijaniem to wcale nie jest taka prosta sprawa. Wiem skąd zamieszanie... w normie PN-EN z koncówką -34 mamy zapis o 50 uderzeniach, który w przypadki 75 uderzeń może być różnie interpretowany. Większość laboratoriów przyjęło ubijanie "jednorazowo" po 75 uderzeń, choć oficjalnych wytycznych w tej sprawie nie ma, a normę można sobie interpretować dowolnie. Najważniejsza są właściwości mieszanki. Ubijając 50, 50, 25, 25 uzyskujesz inne (mniejsza) zagęszczenie, bo masa szybciej stygnie...

Ciekawostką jest to SMA po WT-2 2010... jest tam 2x50 i wolne przestrzenie do 3,5%... Tu trzeba się nieźle napracować, by je uzyskać... kosztem oczywiście asfaltu i wypełniacza.
MP
Gość

Wróć do Nauka