edroga.pl - portal drogowy

Poniedziałek
21 Maj
2012
Wielkość czcionki
  • Powiększ czcionkę
  • Standardowa wielkość czcionki
  • Zmniejsz czcionkę
Forum Forum drogowe Nauka Ekstrakcja MMA

Ekstrakcja MMA

Badania, Ekspertyzy, Instytuty i uczelnie

Moderatorzy: moderator, redakcja

Re: Ekstrakcja MMA

Postautor: Dżamal » 05 sty 2012 09:42

meine pisze:Tylko co to ma do zawartości lepiszcza w mma po ekstrakcji? Taki praktyczny wzorek zna każdy kto pracuje na wmb i oczywista sprawa, że zawartość asfaltu w recepcie odnosi się do mma a nie do mm... Bo chyba to nam chciałeś wytłumaczyć?

Otóż jakbyś nie wiedział to właśnie zawartość lepiszcza w MMA po ekstrakcji jest brana pod uwagę przez GDDKiA, a nie to ile zadozujesz. Dla GDDKiA liczy się wyjściowa zawartość lepiszcza i póki to się nie wyjaśni oficjalnie to Wykonawcy będą dostawać pod d*.
Dżamal
Gość

Postautor: meine » 08 sty 2012 09:38

Przepraszam za ton mojej poprzedniej wypowiedzi ale jakoś mnie rozbawiła Twoja wypowiedz. Piszesz coś co nie bardzo pokrywa się z tematem i jest dosyć "infantylne". Ameryki tym nie odkryłeś, raczej przeliczanie recepty roboczej nie sprawia nikomu większych problemów i wie jak ustawić otaczarkę. Dyskusja szła w dobrą stronę a Ty wyskakujesz z tym wzorkiem... O to tylko chodziło.
meine
Zarejestrowany użytkownik

Postautor: Dżamal » 18 sty 2012 11:26

Chodzi mi tylko o to, że z ekstrakcji uzyskuje się inne zawartość lepiszcza (co jest naturalne, bo kruszywo wchłonie, stabilizator etc.) Problem polega na tym, że GDDKiA traktuje wartość asfaltu po ekstrakcji jako tą od której należy liczyć odchyłki (np. 0,3%) i tylko tyle. Przez co na wytwórni trzeba dodać większą ilość lepiszcza. Ameryki może nie odkrywam, ale spotkałem się tylko w ZDW w Katowicach, że unormowali tę sprawę.
Dżamal
Gość

Poprzednia

Wróć do Nauka