Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Ekstrakcja MMA

Ekstrakcja MMA 11 lata 2 miesiąc temu #2056

  • meine
  • meine Avatar
Witam.
Mam pytanie odnośnie ekstrakcji MMA. Po ekstrakcji i wysuszeniu kruszywa kiedy to kruszywo trzeba ważyć? Od razu po wyjęciu z suszarki czy jak ostygnie? Ewentualnie po jakim czasie? Jest to jakoś unormowane? Wpływa to oczywiście na zawartość asfaltu w MMA i jak się zdążyłem zorientować w temacie istnieje tu swego rodzaju dowolność. Kiedy trzeba ważyć mączkę? Na gorąco czy po ostygnięciu?

Czy jest na forum ktoś z praktyków i mógłby napisać jak należy wałować SMA? Np SMA 11 na modyfikowanym. Jakie walce, ile przejść, statycznie ?

Pozdrawiam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Ekstrakcja MMA 11 lata 2 miesiąc temu #2058

  • MP
  • MP Avatar
Witam,

Tak pokrótce:
Wbrew pozorom jest unormowane jak należy ważyć wypełniacz i kruszywo. Ważymy je po uzyskaniu "stałej masy", czyli jeśli w kolejnych ważeniach suchego kruszywa nie uzyskujesz zmiany w ich masie. Oczywiście waży się już wystudzone. Ale szczerze mówiąc nie są to duże różnice, czy kruszywo jest bardzo gorące czy nie. Na pewno nie aż takie żeby wpływały na zawartości uziarnienia i asfaltu. Najważniejsze jest to by było suche! I żeby nie zgubić "po drodze" jakiegoś kruszywa.

Co do SMA to ilość przejść jest zależna od wielu czynników, m.in temperatury zagęszczania itd. Na pewno SMA wałuje się bez wibracji (wibracja powodowałaby rozsegregowanie struktury SMA), ale w praktyce to różnie bywa. Jak jest "listopadowy szczyt sezonu" i są problemy z uzyskaniem zagęszczenia to wielu operatorów w końcowej fazie włącza wibracje, choć nie powinni. Walce zdecydowanie gładkie, do gumowych mieszanka by się "przyczepiała". Gumowe mogą być w końcowej fazie zagęszczania. Ilość przejść niestety do ustalenia na odcinku doświadczalnym - każda większa specyfikacji takowe przewiduje.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Ekstrakcja MMA 11 lata 2 miesiąc temu #2060

  • meine
  • meine Avatar
"Oczywiście waży się już wystudzone. Ale szczerze mówiąc nie są to duże różnice, czy kruszywo jest bardzo gorące czy nie. Na pewno nie aż takie żeby wpływały na zawartości uziarnienia i asfaltu. Najważniejsze jest to by było suche! I żeby nie zgubić "po drodze" jakiegoś kruszywa."

Są to właśnie ogromne różnice, np: 5,5 vs 5,9 czy 6,0 w sma. Tyle właśnie asfaltu zgubimy po ważeniu ostudzonego kruszywa. Wydawało mi się na logikę, że należy ważyć kruszywo na gorąco, gdyż takie właśnie idzie z bębna poprzez sortownik do mieszalnika. Dziękuję na odpowiedź.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Ekstrakcja MMA 11 lata 2 miesiąc temu #2061

  • MP
  • MP Avatar
Są to właśnie ogromne różnice, np: 5,5 vs 5,9 czy 6,0 w sma. Tyle właśnie asfaltu zgubimy po ważeniu ostudzonego kruszywa. Wydawało mi się na logikę, że należy ważyć kruszywo na gorąco, gdyż takie właśnie idzie z bębna poprzez sortownik do mieszalnika. Dziękuję na odpowiedź.

W przypadku SMA (oraz innych mieszanek z większą zawartością asfaltu) nie uzyskasz wejściowej ilości asfaltu, bo zabierze je np. stabilizator w postaci włókna. Jest niepisana zasada, że na otoczarce, zawsze trzeba dawać więcej asfaltu by wyjść na odpowiednią ilość. Jak w recepcie masz np. 6,0% to zazwyczaj po ekstrakcji uzyskasz 5,7%. Dlatego aby mieć 6,0% trzeba zadozować co najmniej 6,3%. Jest to temat, który bardzo bym chciał wyjaśnić z kimś "mądrym".
Bmin. jest teraz powszechne i nie wiem czy ktoś narzucając je zdawał sobie sprawę z takich właśnie rzeczy. Bo tak naprawdę to by uzyskać 6,0% trzeba dozować 6,3%, czyli fizycznie mieszanka ma w sobie 6,3% zadozowanego asfaltu (część wchłonięte przez kruszywo, a część np. przez włókna).
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Ekstrakcja MMA 10 lata 9 miesiąc temu #2258

  • MP
  • MP Avatar
Nie jest prawdą, że nie można zagęszczać SMA wibracyjnie. Wszytko zależy od tego, czy nie naruszymy kontaktowej struktury mieszanki, tj. czy ziarna mieszanki mineralnej pod wpływem wibracji nie zaczną się kruszyć. Będzie to skutkowało zmianą uziarnienia mieszanki oraz występowaniem płaszczyzn kruszywa nie otoczonego asfaltem. W konsekwencji możed to zmniejszyć trwałość nawierzchni. Należy pamiętać, że SMA jest trudnozagęszczalne, zwłaszcza że zazwyczaj stosowany jest tam elastomeroasfalt o wyskoiej lepkości w dużych temperaturach. Czasami można się uratować wibracją, zwłaszcza jak poprzednik pisał przy wykonywaniu nawierzchni w dość niskich temperaturach czy przy dużym wietrze, kiedy to stygnięcie jest bardzo przyspieszone. Z reguły jednak zagęszczamy ją ciężkimi walcam statycznymi. Polecam książkę "SMA. Teroia i Praktyka" pana Błażejowskiego.
Bless
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Ekstrakcja MMA 10 lata 9 miesiąc temu #2260

  • MP
  • MP Avatar
meine napisał:
Są to właśnie ogromne różnice, np: 5,5 vs 5,9 czy 6,0 w sma. Tyle właśnie asfaltu zgubimy po ważeniu ostudzonego kruszywa. Wydawało mi się na logikę, że należy ważyć kruszywo na gorąco, gdyż takie właśnie idzie z bębna poprzez sortownik do mieszalnika. Dziękuję na odpowiedź.

W przypadku SMA (oraz innych mieszanek z większą zawartością asfaltu) nie uzyskasz wejściowej ilości asfaltu, bo zabierze je np. stabilizator w postaci włókna. Jest niepisana zasada, że na otoczarce, zawsze trzeba dawać więcej asfaltu by wyjść na odpowiednią ilość. Jak w recepcie masz np. 6,0% to zazwyczaj po ekstrakcji uzyskasz 5,7%. Dlatego aby mieć 6,0% trzeba zadozować co najmniej 6,3%. Jest to temat, który bardzo bym chciał wyjaśnić z kimś "mądrym".
Bmin. jest teraz powszechne i nie wiem czy ktoś narzucając je zdawał sobie sprawę z takich właśnie rzeczy. Bo tak naprawdę to by uzyskać 6,0% trzeba dozować 6,3%, czyli fizycznie mieszanka ma w sobie 6,3% zadozowanego asfaltu (część wchłonięte przez kruszywo, a część np. przez włókna).

No chłopie dołożyłes do pieca z tym większym dozowaniem asfaltu na otaczarce.. chyba pracujesz w GDDKiA...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Janusz Bohatkiewicz
Czas generowania strony: 0.109 s.